

Este înregistrată în calitate de stagiar în audit persoana fizică care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
Stagiul se efectuează în cadrul unei entități de audit care este înregistrată în Registrul public al entităților de audit și a avut în derulare cel puţin 2 misiuni de audit în anul precedent.
Pentru a fi înregistrat în calitate de stagiar în audit, se prezintă următoarele documente:
Documentele menţionate la lit. b), c) şi e) se prezintă în original şi în copii. Originalele documentelor se restituie după confruntarea copiilor cu acestea.
Cotizația anuală a stagiarilor constituie 0,05 din salariul mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat anual de către Guvern. Cotizația poate fi achitată atât de stagiar (ca persoană fizică), cât și de entitatea de audit în care își desfășoară stagiul. Cotizația anuală se achită doar prin transfer.
Dacă în perioada desfășurării stagiului în audit are loc înlocuirea îndrumătorului de stagiu și/sau angajarea la altă entitate de audit, stagiarul informează Consiliul în scris, în termen de 30 zile din data efectuării modificării. În acest caz se prezintă următoarele documente:
Există 3 formulare utile pentru stagiari:
Stagiul se efectuează în două module:
Ulterior anual stagiarul urmează a viza certificatul de stagiu cu prezentarea dovezilor corespunzătoare.
Vizarea certificatului de stagiu se efectuează de către directorul executiv al Consiliului, în termen de 30 de zile după expirarea primului an (perioada I) și 60 de zile după expirarea anului doi (perioada II) de la data înregistrării în Registrul stagiarilor.
Stagiarul care nu prezintă documentele necesare pentru vizarea certificatului de stagiu în termenii prevăzuți își pierde calitatea de stagiar în audit.
Pentru vizarea certificatului de stagiu în audit, stagiarul prezintă următoarele documente:
Caietul de practică se întocmeşte de stagiar şi conţine următoarele elemente obligatorii:
Confirmarea stagiului reprezintă un raport scris de evaluare a stagiarului. Aceasta este întocmită în termen de 10 zile după expirarea fiecărui an de la data înregistrării stagiarului în Registrul stagiarilor și cuprinde următoarea informaţie:
La finalizarea stagiului, stagiarul susţine în cadrul entităţii de audit un test final de verificare a cunoştinţelor. Rezultatul evaluării finale poate fi exprimat prin calificativul „satisfăcător” sau „nesatisfăcător”. În cazul evaluării finale cu calificativul „satisfăcător”, entitatea de audit întocmeşte recomandarea care se eliberează stagiarului în termen de 45 zile de la data expirării perioadei II de stagiu.
Evaluarea finală cuprinde informaţia privind rezultatul testului final de verificare a cunoştinţelor şi aprecierea activităţii stagiarului conform următoarelor criterii:
Testul final al stagiarului nu trebuie prezentat Consiliului. Se prezintă recomandarea entității de audit, unde este indicat calificativul „satisfăcător” sau „nesatisfăcător”.
În cazul evaluării finale cu calificativul „nesatisfăcător”, îndrumătorul de stagiu poate prezenta Consiliului, în termen de 60 de zile de la data expirării stagiului, cererea de prelungire a stagiului pentru o perioadă de maximum un an.
La cererea stagiarului, stagiul poate fi suspendat. Suspendarea poate fi acordată pe un termen de maxim un an.
IP Consiliul de Supraveghere Publica a Auditului
c/f 1008601000134
MF-TR Chisinau - bugetul de stat
Codul IBAN MD60TRPCCC518430A01390AA
str. Mitropolit Gavriil Banulescu-Bodoni 57/1, et. 4 bir. 414, 416,418 MD-2005 Chişinău.
Telefon: 022 66 75 91, 022 66 75 49, 022 66 75 52.
Email: cspa@cspa.md
Copyright © 2023,