

Membrii Comisiei de certificare a auditorilor sunt specialişti cu un înalt nivel de calificare din cadrul Ministerului Finanțelor, profesori ai instituţiilor de învățământ superior la disciplinele prevăzute pentru testare în vederea obținerii calificării profesionale de auditor care dețin diplome de studii superioare în domeniul economic/juridic/tehnologiei informației, dispun de o vechime de muncă confirm specialității de cel puțin 10 ani și posedă limba română. Membrii comisiei pot fi găsiți accesând următorul link.
Persoanele fizice sunt admise la examenul de certificare a auditorilor dacă întrunesc următoarele condiții:
În cazul vechimii în muncă de cel puțin 15 ani în domeniul economic/juridic decizia privind admiterea la examenul de certificare a auditorilor o ia Comitetul de supraveghere a auditului urmare analizei dosarului persoanei fizice
Documentele menționate se prezintă în original și în copii.
Documentele solicitate se prezintă în mapă-dosar.
Pentru confirmarea vechimii în muncă este necesar să prezentați extrasul din contul curent al persoanei asigurate (evidență ținută de CNAS). Extrasul din contul curent al persoanei asigurate poate conține lacune privind codul funcției, de aceea în cazul în care persoana fizică a deținut anterior carnet de muncă este cazul să îl prezente în original și copie în momentul depunerii dosarului.
În vederea obținerii calificării profesionale de auditor sunt susținute 6 probe la următoarele discipline: audit, contabilitate financiară, contabilitate managerială, management financiar, drept, gestiunea tehnologiilor informaționale și a sistemelor computerizate.
Examenele se desfășoară în ultima decadă a lunilor martie, aprilie, mai (sesiunea de primăvară) și septembrie, octombrie, noiembrie (sesiunea de toamnă).
Persoanele fizice susțin câte o probă la disciplină pe lună.
Persoanele aleg de sine stătător ordinea susţinerii examenelor pentru fiecare disciplină.
În vederea înregistrării la examenul pe disciplină, persoana fizică admisă la examenul de calificare al auditorului va depune o cerere (modelul este prezentat în anexa nr.4 din Regulamentul cu privire la certificarea auditorilor aprobat prin Decizia nr. 16 din 14.08.2019) până la data de 1 a lunii în care se desfășoară examenul și va achita plata prevăzută, în termen de până la 5 zile lucrătoare înainte de data examenului.
Ulterior înregistrării la examenul pe disciplină, secretarul Comisiei de certificare va informa toți participanții cu privire la data, ora şi locul examenului cu cel puţin 10 zile înainte de data desfăşurării examenului şi se plasează pe pagina web oficială a Consiliului de supraveghere publică a auditului.
Pentru admiterea la probele scrise ale examenului pentru obținerea calificării profesionale de auditor, persoana trebuie să achite plata în valoare de 0,2 din salariul mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat anual de către Guvern. Plata respectivă se achită pentru participarea la fiecare din cele 6 probe prevăzute pentru obținerea calificării profesionale de auditor.
În cazul în care examenul nu se consideră susținut, plata nu se restituie. Fiecare încercare ulterioară de admitere la probele examenului este însoțită de achitarea plății.
În cazul neprezentării persoanei la susținerea probei scrise, plata achitată pentru admiterea la proba scrisă se transferă pentru admiterea la următoarea probă scrisă a examenului.
Există un program de examinare aprobat de Comisia de certificare a auditorilor și publicat pe pagina web a Consiliului de supraveghere publică a auditului. Programul de examinare poate fi găsit la următorul link.
Probele conţin până la 50 de întrebări, inclusiv până la 10 probleme practice, cu indicarea grilei de verificare pentru fiecare întrebare a probei precum şi semne de protecţie. Întrebările sub formă de test vor avea nu mai puţin de trei răspunsuri din care persoana alege un singur răspuns corect prin bifarea acestuia. După ce se bifează o variantă a răspunsului nu se admite modificarea opţiunii. În cazul în care a fost bifată mai mult decât o variantă, se consideră ca răspuns greşit la întrebare.
Durata fiecărui examen este de 3 ore astronomice.
În timpul examenelor este interzisă folosirea materialelor legislative şi instructive, literaturii informaţionale şi speciale, telefoanelor mobile, precum şi comunicarea cu alte persoane. Persoanele care au încălcat aceste cerinţe se înlătură din sala de examinare şi se consideră că nu au susţinut examenul.
Probele sunt apreciate cu punctajul maxim de 100 de puncte.
Pentru a fi considerate susținute cu succes, persoana trebuie să acumuleze pentru fiecare probă cel punctajul prevăzut mai jos:
audit | 80 puncte |
contabilitate financiară | 80 puncte |
contabilitate managerială | 80 puncte |
management financiar | 75 puncte |
drept | 75 puncte |
gestiunea tehnologiilor informaţionale şi a sistemelor computerizate | 70 puncte |
Decizia asupra rezultatului examenului pentru fiecare disciplină poate fi contestată la Comisia de certificare, în termen de 3 zile lucrătoare. Acest termen începe să curgă din ziua imediat următoare datei primirii comunicării scrise a rezultatului examenului. Rezultatul contestării se comunică de către secretar în termen de 5 zile lucrătoare de la data depunerii cererii de contestare.
Cererea de contestare depusă de persoană va conţine argumentele de contestare a itemilor, care ulterior vor fi reverificaţi de către membrii Comisiei.
Persoana care nu a susţinut examenul la o disciplină poate fi admisă pentru a repeta examenul prima dată - peste 6 luni, iar a doua oară - peste un an după încercarea anterioară, respectând termenul-limită de 3 ani.
Perioada de susținere a examenului pentru obținerea certificatului de calificare al auditorului nu poate depăși 3 ani, care începe să curgă din ziua în care persoana a participat la examen la prima disciplină.
Persoana care nu a susținut examenul pentru obținerea calificării profesionale de auditor în termen de 3 ani poate fi admisă în mod repetat, respectând cerințele de admitere și depunând documentele necesare în vederea admiterii la examenul de calificare al auditorului.
Drept certificat internaţional de calificare în domeniul contabilităţii şi auditului se recunoaşte documentul confirmativ (certificat, adeverinţă, diplomă) reieşind din practica internaţională, care atestă susţinerea examenului/examenelor conform programului pentru obținerea calificării respective.
Certificatul de calificare internaţional în domeniul contabilităţii şi auditului se prezintă pentru recunoaștere de către persoana fizică și îi oferă dreptul de a fi scutit de la susţinerea unui examen/unor examene pe discipline pentru obţinerea certificatului de calificare al auditorului.
Recunoaşterea se va efectua în baza unei cereri depuse de către persoana fizică la Comisie cu anexarea certificatului internaţional de calificare în domeniul contabilităţii şi auditului, precum și lista examenelor susținute, traduse în limba română și legalizate în conformitate cu legislația, după caz.
În baza cererii de recunoaştere a certificatului, depuse de către persoana fizică, secretarul Comisiei va înainta dosarul deţinătorului certificatului internaţional de calificare în domeniul contabilităţii şi auditului Comisiei de cerificare a auditorilor, pentru examinare şi aprobarea deciziei. Dosarul va conţine documentele prevăzute pentru admiterea la examenul de certificare a auditorului.
Recunoaşterea certificatului se va consemna prin decizia Comisiei de certificare a auditorilor şi se va aduce la cunoştinţa persoanei fizice de către secretarul Comisiei în scris în termen de 30 zile de la data depunerii cererii.
Certificatul de calificare al auditorului se eliberează de către Consiliul de supraveghere publică a auditului în termen de până la 15 zile lucrătoare de la data adoptării deciziei de către Comisia de certificare a auditorilor.
IP Consiliul de Supraveghere Publica a Auditului
c/f 1008601000134
MF-TR Chisinau - bugetul de stat
Codul IBAN MD60TRPCCC518430A01390AA
str. Mitropolit Gavriil Banulescu-Bodoni 57/1, et. 4 bir. 414, 416,418 MD-2005 Chişinău.
Telefon: 022 66 75 91, 022 66 75 49, 022 66 75 52.
Email: cspa@cspa.md
Copyright © 2023,